01

Tehnička rješenja

E-mail servis

Vrhunska briga o korisnicima predstavlja osnovnu vrijednost stvaranja odnosa prema našim klijentima. Želimo Vam pružiti najbolju moguću uslugu, prije, u toku i nakon dostave pošiljke. Zbog toga smo investirali sredstva u našu tehnologiju za rad sa integriranim korisničkim podacima.

Usluga E-Mail Servis podrazumijeva izvještaj statusnih informacija o vašim pošiljkama u mreži distribucije EXPRESS ONE-a.

Koristeći uslugu E-Mail Servis iz našeg sistema, imate mogućnost da u pravo vrijeme imate prave informacije. Automatizirane informacije se mogu slati u određenim vremenskim intervalima u Vaš inboks.

Usluga koja Vam donosi konkurentsku prednost omogućava: da znate koliko je pošiljaka isporučeno do odredjenog vremena, da imate precizne i detaljne informacije, kaoštosu: težine paketa/paleta, uspješno isporučene pošiljke, kao i statuse svih pošiljaka na isporuci.

Express One Vam pomoću E-Mail Servis omogućava najnaprednija tehnička rješenja na tržištu Bosne i Hercegovine. Za više informacija pozovite Express One korisnički centar na broj 1311 i provjerite zašto smo brza pošta broj 1 u BiH.

Praćenje pošiljki

Koristite mogućnost praćenja svoje pošiljke u svakom trenutku ukupnog procesa dostave, i to u realnom vremenu.

E-mail servis

Usluga E-Mail Servis podrazumijeva izvještaj statusnih informacija o vašim pošiljkama u mreži distribucije EXPRESS ONE-a.

SMS Servis

Ova usluga omogućava da se primalac pošiljke pravovremeno obavijesti i da se adekvatno pripremi za prijem pošiljke.

Web klijent

Specijalno razvijeni softver za slanje pošiljaka donosi vam prednost u automatizaciji pripreme slanja.

Telefon Aviso

Elektronska konfirmacija obavljenog poziva dostavljača prema primaocu.

E-mail notifikacije

Automatska digitalna obavijest o prispjeću pošiljke.

Shipping API

Pogodno je prvenstveno za kompanije koje obavljaju pripremu i administraciju pošiljaka u svom programu, a takođe je popularna i upotreba u tzv. WebShopovima.